Diagnose


Soms volstaat een algemeen onderzoek niet om tot een diagnose te komen.

   Gelukkig kan de dierenarts beroep doen op extra diagnostische hulpmiddelen.


 

Bloedonderzoek


Door middel van een bloedonderzoek verkrijgen we extra informatie over de algemene conditie van uw huisdier. De werking van verschillende organen  (schildklier, lever, nieren) kan worden gecontroleerd. Bloedstalen worden door een laboratorium opgehaald. Bij routine onderzoek  zijn de resultaten vaak binnen de 24u gekend. De eigenaar wordt telefonisch op de hoogte gebracht.

Echografie


Echografie is vooral geschikt om weke delen van het lichaam in beeld te brengen.

Drachtbegeleiding van merries gebeurt de dag van vandaag bijna uitsluitend onder echografische begeleiding. Zo kan met de echo het ideale tijdstip van inseminatie bepaald worden. Ook afwijkingen aan de eierstokken en baarmoeder kunnen gedetecteerd worden. Een belangrijk voordeel van drachtdiagnose door middel van echo is dat al tijdens een vroeg drachtstadium op tweelingdracht gecontroleerd kan worden, vooraleer de vruchtjes gefixeerd zijn. Beeldmateriaal kan opgeslagen worden en indien gewenst naar de eigenaar doorgemaild worden.

Ook in de orthopedie wordt echografie gebruikt.

Bij peesletsels helpt regelmatige echografische controle bij het opstellen van een aangepast revalidatieschema. Echografie is niet enkel een puur diagnostisch middel. Zo kan onder echografische begeleiding ook stamcellen of andere groeifactoren in een peesletsel geïnjecteerd worden ter bevordering van het genezingsproces.


Endoscopie bij het paard



U kan bij mij terecht voor onderzoek van de bovenste luchtwegen (cornage, verplaatsing van het zacht gehemelte, lymfoide hyperplasie,..) en het nemen van een broncho-alveolair aspiraat.